SPLOŠNO O UMETNIH MASAH

Svoje ime je plastika dobila po poimenovanju “plastična deformacija”. Čeprav jo v svojih pesmih ne opeva noben pesnik, je prisotna na vseh področjih našega življenja. Razvoj plastike se je začel v začetku tega stoletja in se je po drugi svetovni vojni razmahnil v neslutene razsežnosti.

 

p000475.gif (28086 bytes)p000524.gif (24902 bytes)h-picture.jpg (25901 bytes)

PLASTIČNE MASE

DUROPLASTI

TERMOPLASTI
Duroplasti so zelo trdni in odporni na visoke temperature (cca.320oC). Za predelavo jih dobimo v obliki tablet ali prahu. Ker se dajo  predelati le enkrat , ni možna reciklaža. Z dovodom toplote se molekule mrežasto prepletejo in material se utrdi. Kljub temu pa so duroplasti na številnih področjih nezamenljivi. Odlikuje jih predvsem velika temperaturna obstojnost in trdnost.

ELASTOPLASTI

So pri normalni temperaturi prostora elastični, z dodatnim pregrevanjem pa ne postanejo mehki, temveč pričnejo razpadati.

Prvi poznani elastomer je bil KAVČUK, ki je lepljiva, žilava plastična masa z zelo dolgimi, popustljivimi in upogljivimi molekulnimi verigami

 

 

Dobimo jih s polimerizacijo raznih plinov - naftnih derivatov. V reaktorjih pri visokih pritiskih se spremenijo v kroglice - trdo stanje. Termoplaste lahko večkrat predelamo, ker se pri segrevanju omehčajo in postanejo plastično preoblikovani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSNOVNI POJMI

PRIMERJAVA PLASTIČNIH MAS S KOVINAMI

NAJBOLJ ZNANI TERMOPLASTI

DODATKI IN STABILIZATORJI POLIMERNIH MATERIALOV

RECIKLAŽA TERMOPLASTICNIH MATERIALOV

PREDELAVA TERMOPLASTIČNIH MAS

IDENTIFIKACIJA POLIMERNIH MATERIALOV

IZRAČUN OPTIMALNEGA ŠTEVILA GNEZD

 

 

BULLET023.GIF (1789 bytes) MatWeb
BULLET023.GIF (1789 bytes) DuPont
BULLET023.GIF (1789 bytes) Goodyear Chemicals Polymers
BULLET023.GIF (1789 bytes) Intro to Plastics
BULLET023.GIF (1789 bytes) PolySort
BULLET023.GIF (1789 bytes) Polymers